(PNIE) Psiconeuroinmunoendocrinologia

En que consisteix?

La Psiconeuroinmuendocrinologia (PNIE) estudia la interacció entre els processos Psíquics (P), el Sistema Nerviós (SN), el Sistema Immune (SI) i el Sistema Endocrí (ES) del cos humà. Treballa des d’una perspectiva interdisciplinària que aglutina diverses especialitats: psicologia, psiquiatria, medicina del comportament, neurociència, fisiologia, farmacologia, biologia molecular, malalties infeccioses, endocrinologia, immunologia, i reumatologia.

La Psiconeuroinmuendocrinologia és un camp científic interdisciplinari que es dedica a l’estudi i recerca dels mecanismes d’interacció i comunicació entre el cervell (ment/conducta) i els sistemes responsables del manteniment homeostàtic de l’organisme, els sistemes: nerviós (central i autònom), immunològic i neuroendocrí, així com les seves implicacions clíniques.

La PNIE investiga, sobretot, el funcionament fisiològic del sistema neuroinmune, els trastorns del sistema neuroinmune i les característiques físiques, químiques i fisiològiques, principalment, dels components detectables en sang perifèrica del sistema neuroinmune en laboratori, en l’organisme viu o en el lloc on es desenvolupa la recerca. És designada també per Psicoinmunología, Neuroinmunomodulación, Psiconeuroinmunologia o Psiconeuroendocrinoinmunología (PNEI) i també, encara que menys coneguda, per Neuroinmunoendocrinología o Immunologia Conductual.

El seu objectiu principal és millorar la qualitat de vida de la persona, tractant-la, no solament dins allò que fa evident la seva malaltia, sinó indagant en el propi individu aspectes com els seus hàbits alimentaris i personals, causa de l’alteració, de l’estat psicosocial i emocional.

És un mitjà que ajuda a prevenir malalties i a establir les pautes necessàries per aconseguir un estat òptim de salut tant a nivell físic com a psicològic. Aquesta teràpia ajuda al propi cos a lluitar i a defensar-se, fent-se més fort i facilitant-li la matèria primera necessària per regenerar-se.

La PNIE es basa sempre en estudis publicats i es realitzen tractaments segons quina simptomatologia presenta la persona, juntament amb els resultats obtinguts en les diferents proves (anàlisi d’orina, de femtes, en saliva, etc) en cas de ser necessàries, per tal d’arribar a un bon diagnòstic.

La PNIE aborda problemes i malalties com:

· Al·lèrgies, intoleràncies alimentaries.
· Excemes, dermatitis, pell atòpica.
· Disbiosis intestinal, colon irritable, cremors d’estómac, digestions pesades, diarrees i restrenyiment.
· Inflamacions recurrents com: rinitis, otitis, bronquitis, problemes respiratoris.
· Infeccions de repetició, candidiasis.
· Fongs, paràsits, virus, bactèries.
· Fatiga crònica, fibromiàlgia i TDA (trastorn de dèficit d’atenció)
· Dolors musculars freqüents i lesions que no acaben de solucionar-se o reapareixen.
· Mals de cap, migranyes, falta de concentració, irritabilitat, nerviosisme.
· Trastorns i problemes de insomni.
· Diabetis i malalties cardiovasculars.
· Problemes relacionats amb la menstruació com: regles doloroses, irregulars…
· Infertilitat masculina i femenina.
· Obesitat.

Per altre banda pot actuar per a provocar un efecte antiaging o com a teràpia per a mantenir un nivell de salut òptima i evitar l’aparició de malalties.