Nurtrició ortomolecular

Què és la Nutrició Ortomolecular?

Els aliments i les dietes sempre han jugat un paper important en la història de la medicina; l’all va ser usat per tractar problemes de salut a Egipte i Grècia, mentre que al segle XVIII l’armada anglesa va prevenir malalties incloent en la dieta de les seves tropes llimes i llimones. Va ser gràcies a aquests llargs viatges oceànics que es va poder observar per primera vegada els efectes d’una dieta desproveïda d’aliments frescos i molt deficient en certs nutrients.

La medicina des de llavors s’ha preocupat del que es denominen deficiències agudes o crítiques de nutrients, és a dir deficiències produïdes per una dieta severament pobra en un nutrient en particular. Les deficiències agudes de vitamines o minerals produeixen malalties que poden ser mortals i per tant se’ls ha donat molta importància. Aquestes deficiències agudes han determinat el que es denominen quantitats diàries recomanades de nutrients com les quantitats que eviten que sofrim malalties.

No obstant això, existeixen deficiències que no produeixen una malaltia, però sí disminueixen la nostra qualitat de vida. És a dir, podem tenir una deficiència de vitamina C però no tan greu com per desenvolupar una malaltia. Aquesta deficiència no crítica pot desenvolupar-se fins i tot quan la dieta conté els 60mg diaris de vitamina C que recomana la medicina al·lopàtica i ens pot produir cansament, encostipats freqüents, infeccions, al·lèrgies, falta de fermesa en la pell, retard en la curació de ferides, deteriorament dental o genives sagnants. La quantitat de vitamina C necessària per evitar aquests símptomes depèn de molts factors i varia, per a una persona 200mg pot ser suficient mentre que una altra necessitarà fins a 4.000mg. La teràpia nutricional o nutrició ortomolecular estudia les deficiències no crítiques de nutrients i determina les quantitats òptimes per a cada individu.

Les deficiències cròniques de nutrients es produeixen quan la dieta conté uns nivells per sota de les nostres necessitats però sense arribar a nivells crítics i aquesta situació es veu agreujada per una sèrie de factors desmineralizants, com són el tabac, l’estrès, l’herència, la pol·lució o el consum d’estimulants.

La nutrició ortomolecular estudia els efectes de deficiències no crítiques o cròniques que es mantenen durant un llarg període de temps i com diverses deficiències en combinació poden ser el motiu de diverses malalties o símptomes que disminueixen la nostra qualitat de vida. La qualitat de vida òptima que busca la nutrició ortomolecular significa l’absència de símptomes molests que encara que no es consideren malaltia no ens deixen gaudir d’una salut plena, com pot ser males digestions, maldecaps, cansament crònic, depressió, infeccions freqüents, menstruacions doloroses, problemes de pell o mala memòria.

A la recerca de l’Equilibri:

La nutrició ortomolecular és una teràpia hol·lística, això significa que veu al cos com un tot i a tots els seus processos com a interdependents. És a dir, no prescriu un nutrient en particular per a un determinat problema, sinó que dirigeix tota la seva atenció cap al funcionament del cos i de tots els seus sistemes en general.

Perquè la teràpia sigui realment efectiva ha d’assegurar-se que, en primer lloc, els nutrients siguin absorbits a través de la paret intestinal i, en segon lloc, que puguin aconseguir l’interior de les cèl·lules i els òrgans on més es necessiten.

L’organisme començarà a funcionar correctament amb un nivell adequat dels nutrients que necessita per formar hormones, enzims, prostaglandines, anticossos i altres nombroses substàncies. Un organisme que disposa de tots els elements necessaris per dur a terme les seves funcions correctament serà capaç de desintoxicar-se, regenerar-se i establir un òptim estat de salut tant física com a mental.

Petits Senyals:

Els símptomes inicials d’una deficiència subclínica de nutrients són molts i extraordinàriament variats. Pot ser que no els donem importància perquè ens hem acostumat a ells, perquè els considerem propis de l’edat o perquè, encara que molests, no ens preocupen. No obstant això, aquests símptomes són indicatius de desequilibris nutricionals o metabòlics i poden portar-nos a problemes més seriosos a la llarga.

Per exemple, una falta de vitamina B5 produeix símptomes com a formigueig en les extremitats, falta de coordinació i dificultats de concentració, símptomes que poden passar desapercebuts. No obstant això, aquesta vitamina és fonamental per al bon funcionament de les glàndules suprarenals i una deficiència crònica d’ella pot portar a problemes mes greus com, per exemple, fatiga crònica o depressió.

La Millor Prevenció:

Hem sentit moltes vegades que si mengem una mica de tot no hem de preocupar-nos que ens falti res. Podem tenir una bona alimentació, o que nosaltres considerem bona, és a dir amb molta fruita, verdura, proteïna i una varietat de cereals. Però avui dia existeixen certs factors que fan que estar ben alimentats no sigui tan fàcil.
Per exemple, els aliments processats i refinats no només són pobres en nutrients sinó que produeixen una pèrdua de minerals. El pa blanc, la farina refinada i l’arròs blanc àdhuc no sent aliments que en si siguin nocius, produeixen una pèrdua de nutrients com el zinc i la vitamina B1 i danyen l’estat de l’intestí amb el que es dificulta l’absorció dels aliments.

El consum excessiu de sucre afecta negativament a l’absorció de minerals, especialment magnesi, i esgota les reserves de vitamina B1 o tiamina. El cafè i el te tenen el mateix efecte sobre la tiamina.

A més de fer-nos perdre tiamina, el te i el cafè inhibeixen l’absorció del ferro, desequilibren els nivells de sodi i potassi a causa del seu efecte diürètic i en general desmineralitzant els teixits.

El tabac és el major factor desmineralitzant de l’organisme, no només conté radicals lliures, toxines i cancerígens sinó que incrementa les necessitats de zinc en augmentar els nivells de cadmi i coure.

En els estats d’ansietat es multipliquen per cinc les necessitats normals de calci. L’estrès, tant intern com a extern, esgota les glàndules adrenals i ocasiona pèrdues de nutrients. Durant la resposta a l’estrès s’esgoten les reserves de magnesi i potassi, els aminoàcids *carnitina i glutamina, vitamina C, zinc i coenzim Q10.

En conclusió la nostra dieta pot ser més o menys sana però si estem exposats a factors desmineralitzants o si genèticament tenim dificultats en l’absorció de determinats nutrients pot ser que necessitem una ajuda extra amb suplements.

Mètodes de Diagnòstic Nutricional

En general, el mètode més eficient per deduir l’estat nutricional d’un individu és a través d’una sèrie de qüestionaris que ens faciliten informació sobre la història clínica, la història familiar i el conjunt de símptomes, dolències i molèsties.